Internettets historie

Artikel-relaterede
links:

Jeg synes ikke jeg kunne komme udenom at skrive lidt om internettets historie
på mit site, da det trods alt er internettet vi kan takke for at alt dette kan lade
sig gøre.

Kort fortalt startede min helt egen debut med adgang til internettet og opkobling gennem Silkeborg Bibliotek den 23/12 1995 kl. 23.12!

Apple Macintosh LC-630På det tidspunkt havde jeg en Apple Macintosh af den simple grund at jeg lige var startet på min uddannelse som grafiker. Jeg havde rodet det meste af dagen med Mac'en, det tilhørende 14.400 bps modem og ikke mindst en meget besværlig TCP/IP opsætning kombineret med manglende erfaring på dette punkt :-)
Men som sagt lykkedes det endelig sidst på aftenen. Jeg havde på forhånd selvfølgelig læst en del om internettet og bl.a. set det præsenteret på en messe og var meget imponeret og betaget, men pludselig at have det i mit eget hjem, det var meget stort!
Siden er det heldigvis kun gået fremad, både med hensyn til internettet og forbindelsen hertil.
Et års tid senere købte jeg en Pentium 150 MHz med 28.800 bps moden og det var jo rent faktisk en fordobling af hastigheden, hvilket tydeligt kunne mærkes.
Næste skridt var et 56.000 bps modem og lidt senere en ISDN-forbindelse på 64.000 bps og med mulighed for at bundle de to ISDN-linjer og dermed opnå en hastighed på hele 128.000 bps, i teorien i hvert fald! Ulempen dengang var selvfølgelig at det kostede for hvert eneste minut man var på og det gjorde at man til dels begrænsede sig i videst mulig omfang.

I 1999 ændrede dette sig dog takket være CyberCity, idet de tilbød mulighed for en fast opkobling gennem min ISDN-forbindelse. Det var helt fantastisk at kunne være på i døgndrift, ulempen var dog helt klart prisen på 500,- pr. måned og en hastighed på kun 64.000 bps.

Senere samme år fik jeg ADSL, også gennem CyberCity og det var endda til en pris på kun 400,- pr. måned og ikke mindst en firedobling af hastigheden til 256 Kbit. Endelig var der fornuft i det og i dag har jeg en 2560/512 Kbit, men drømmer da af og til om en langt hurtigere forbindelse. Men som alt andet i denne teknologiske verden er det jo kun et spørgsmål om tid at det bliver muligt til de samme penge som jeg giver i dag!
Update: I dag (2012) har jeg en fiberforbindelse på 80/50 Mbit (svarende til en 320 dobling ift. min første ADSL-forbindelse) og til en pris på kun 199,- pr. md. ;-)Internettets spæde start

Det var så min internethistorie, men selve internettets begyndelse går (trods alt) meget længere tilbage!

1945 er året, hvor Anden Verdenskrig slutter og en ny teknologi tages i brug. Computeren var opfundet, men selv Internettets forgænger er endnu ikke på tegnebrættet.
Samme år udgiver elektronikingeniøren Vannevar Bush en artikel i bladet Atlantic Monthly med titlen "As We May Think".
Hovedformålet med Vannevar Bush skriverier var at påvirke "tankegangen i forbindelse med videnskab i den moderne verden" og "understrege muligheden for brugen af videnskab i et felt, som i det store og hele overses af videnskaben."
Det felt, som Bush havde i tankerne, var automatiseringen, udvidelsen, af den menneskelige tanke.
I artiklen beskriver han en teoretisk maskine kaldet Memex, som skulle være en lagrings- og søgningsanordning, der brugte mikrofilm. Den skulle bestå af et arbejdsbord med skærme, et tastatur, udvælgelsesknapper, håndtag og mikrofilmlagring. Oplysninger lagret på mikrofilmen kunne fremskaffes hurtigt og projiceres op på en af skærmene.
Systemets idé lignede til forveksling
moderne hypertekst, links i en tekst
på Internettet.

Nu er banen kridtet op for de første computernetværk.

Læs mere...

Vannevar Bush med sin tidlige computer

Eksempler på vidt forskellige internetsider:

www consortium

Google Search

How Stuff Works

Sodaplay

Software Download

Hardware Guide

Photo Sharing Site

Movie Database

Books