Windows crasher store diske

Microsofts styresystem Windows kan i nogle udgaver ikke håndtere store diske uden opdateringer. Hvis brugerne fylder en harddisk med mere end 137 GB data, står den pludselig helt af, og dataene går tabt.

Store datamængder kan give store problemer for brugere af Microsofts styresystemer Windows 2000 og XP. Det fik en af Computerworld Onlines læsere at sande, da han pludselig kom til at gemme mere end 137 GB data på sin computer.

Plads var der ellers nok af. Den pågældende disk burde kunne rumme 160 GB, men efter de 137 GB stod hele computeren af og forlangte harddisken formateret. Det skete uden forudgående advarsler.

Microsoft erkender, at de store diske under nogle omstændigheder står af, hvis brugerne prøver at fylde dem op, uden de først har installeret de nødvendige Windows-opdateringer.

- Det er rigtigt, at vi har et problem med store harddiske, hvis de ikke er opdateret med den seneste patch, siger produktchef for Windows, Nis Bank Lorenzen.

Han peger dog på, at problemet er opstået, fordi de seneste officielle specifikationer fra T13-organisationen, der udfærdiger specifikationer for ATA-harddiske - også kendt som IDE-harddiske - er kommet, efter Microsoft lancerede Windows XP. Derfor er Windows XP i basis-versionen ikke i stand til at håndtere harddiske over 137 GB.

- Vi har lavet tilpasningen i service pack 1 (SP1), men da specifikationerne ikke har været tilgængelige før, har vi ikke kunnet implementere dem, siger Nis Bank Lorenzen.

Microsoft: Flyt ikke bare diskene
Det er dog først og fremmest pc-forhandlere, der selv samler pc'er, og entusiaster, der bygger egen pc, der vil løbe ind i problemet, oplyser Nis Bank Lorenzen.

Køber man en standard-pc med en harddisk på 160 GB vil systemet være korrekt opsat, men forsøger man at flytte en stor harddisk fra en computer til en anden, kan der opstå problemer.

- Man skal ikke ukritisk flytte ting fra en maskine over i en anden eller formatere en harddisk på en maskine og flytte den over til en anden, siger Nis Bank Lorenzen.

De nødvendige rettelser til at kunne køre med store diske kan findes på Microsofts support-sider på internet.

IT-nyheder & links fra zuko.dk